HAKKIMIZDA

Lojistik kavramı, taşıma faaliyetlerinin yanı sıra, ürünlerin tedarik edilmesinden itibaren, depolanması, yüklenmesi, boşaltılması, ambalajlanması, etiketlenmesi, sipariş planlaması, güzergah seçimi, taşıma modu seçim ve planlaması, teslim – tesellüm süreçleri ve bu süreçlerin gerek tedarikçi gerekse tedarik eden tarafa iş olarak yürütülmesi faaliyetlini ifade eder.

Taşıma ise eşya bakımından bir noktada gönderenden alınan malın bir noktaya taşınması-hareket ettirilmesi ve orada gönderilene teslim edilmesi ile sonuçlanır. Taşıma yolcu, bagaj gibi kavramları da kapsayabilirken, lojistik ticari olsun ya da olmasın eşya için geçerli bir süreç yönetimidir.

Lojistik ve taşıma, 3.kişiden hizmet alınması şeklinde organize edildiğinde tedarik zincirinin (supply chain) en esaslı parçasıdır. Tedarik zinciri ise bir ürünün (eşyanın) üretilmesi ile başlar ve ürünün müşteriye teslimi ile sona erer. Bir ürünün üretilmesinde ve müşteriye tesliminde yer alan kişiler ve şirketlerin tamamı tedarik zincirini oluşturur. Bu süreçte tedarikçi ile tedarik eden bu işleri 3.kişiye gördürdüğünde, her görülen iş lojistik süreç yönetimi olmaktadır.

Lojistik yönetimi de taşımacı, depocu, ambar işletmecisi, acente, komisyoncu, organizatör, gümrük müşaviri, liman işletmecisi, tren işletmecisi, yol – alt yapı işletmecisi, terminal işletmecisi gibi bir çok katılanın olduğu bir süreçtir. Bu katılanlar ve süreçte görev alan adam ve yardımcılar ile taşıma süreçlerinde kullanılan taşıma modları gözetildiğinde çok karmaşık akdi ilişkilerle karşılaşılmaktadır. Bu ilişkilerin çözümlenmesi de çok farklı hukuki konulara temas etmekte, uygulamada hukukçu ve uygulamacılar açısından bir çok ihtilaf söz konusu olabilmektedir.

Bir eşyanın bir yerden başka bir yere taşınması için genellikle zilyetlik devri gerektiren bir satım veya finansal kiralama gibi sözleşmesi öncül olmaktadır. Yani taşıma süreci, genellikle bir eşya satıldığında başlar. Satım sözleşmesinin tarafları, satıcı ve alıcı olmakla bu kişiler taşıma sürecinde gönderen ya da gönderilen sıfatlarına sahip olabilir. Satıcı ve alıcı arasındaki ilişkide, satım sözleşmesi yanında incoterms olarak bilinen klozlar gündeme gelmektedir. Bu klozlar doğrudan taşıma ilişkisinin konusu olmamakla birlikte, taşıma hukukçularının sıklıkla gündemine gelmekte; sorumlu olunan, gümrük sorumlusu, emir ve talimat verme yetkisi olan, navlun sorumlusu gibi hususlarda bu terimlere göre sonuç üretmek gerekmektedir.

Taşıma işleriyle yakından bağlantılı bir alan da sigortadır. Gerek yükün sigortalanması gerek taşıyıcının sorumluluğunun sigortalanması ve çalılşanların, yöneticilerin sorumlulukları ve depo, liman gibi işletmelerin yaptırması gereken diğer sigortalar taşıma işleri ile sigorta sektörünü ilgili hale getirmektedir. Günümüzde emtia nakliyat ve taşıma sorumluluk sigortaları lojistik süreçlerinde olmazsa olmaz bir şekilde sözleşme süreçlerinde tartışılmak ve doğru sigorta sözleşmesi kurulumu sağlanmak gerekir.

Özellikle sınır aşan taşımalarda da gümrük işlemleri gündeme gelmektedir. Lojistik ve taşıma süreçleri uluslararası karakterlidir. Ulusal hukuklar da uluslararası hukukun etkisindedir. Bu süreçte mutlaka gümrük olmakta, çıkış, transit ve giriş gümrük süreçlerine taşıma hukuku ile ilgilenenlerin aşina olması faydalıdır.

Lojistik ve Taşıma Hukuk Derneği kuruluşunda, sektörel hukuku bilincinde eksiklik, farklı mevzuatlarda farklı düzenlemeler ile hukukun karmaşık yapısını aydınlatmak için iş birliği tesis amacı ile kurulmuştur. Son derece canlı ve önemli olan bu sektörde hukuk bilincinin geliştirilmesi, sektörel hukukun gelişim ve değişimine katkı verilmesi, bu alanla ilgilenenlerle dayanışma içinde birlikte sektörel hukukun tanınması, tanıtılması, mevzuatının bilinmesi, sorunlarının öğrenilmesi ve tartışılması, lojistik sektör katılımcıları, sigorta, gümrük, idare, taşımacı, antrepo ve sair tüm işletmeler arasındaki ihtilafların çözümünde öneriler getirilmesi, sektör ilgililerine eğitimler, bilgi paylaşımları yapılması amacıyla faaliyette bulunmaktadır. Bu yönü ile sektörel diğer dernek, oda ve sair kuruluşlar ile, Cumhurbaşkanlığı ilgili yürütme ofisi ve başkanlık birimleri ile işbirliği, bilgi paylaşımı yapmakta, sektörel hukukun daha adil, daha başarılı ve sektör paydaşlarının en az ihtilafla süreç yönetmeleri için katkılar vermektedir.

Lojistik ve taşıma, gümrük, sigorta gibi alanlarda çalışan ya da bu alanlara ilgi gösteren herkesi (akademisyen, avukat, öğrenci, şirket ortağı ve şirket yöneticisi) ortak bir çatı altında bir araya getirerek işbirliğini ve bilgi alış-verişini artırmayı hedefliyoruz. Yine bu kişilerle taşıma alanında faaliyet gösteren şirketler, dernekler, ulusal ve uluslararası organizasyonlar arasında bağ kurmayı, sektörün gelişmesine ve sektörel hukukun ilerlemesine katkıda bulunmayı amaçlıyoruz.

Lojistik ve taşıma hukuku alanındaki akademik çalışmalara destek vermek, burs ve ödüllendirmelerde bulunmak, yarışmalar organize etmek, sempozyumlar, paneller düzenlemek, bilginin paylaşılmasına yardımcı olmak da görevlerimiz arasındadır.

Yine sektör işletmelerine sertifikalı eğitimler vererek sektör çalışanlarının mesleki yeterliliğine katkı vermek, hukuk bilincini sektör yönetici ve ara çalışan kademelerine yaymak hedeflenmektedir.

Derneğimiz faaliyetleri arasında; bilimsel araştırmaların yapılması, seminer, sempozyum, konferans düzenlenmesi, uluslararası toplantılara katılım sağlanması, dergi çıkarılması, taşıma mevzuatının derlenmesi, ilgili yargıtay kararlarının yayınlanması bulunmaktadır.

Gelinen aşamada, sektörel mevzuatın lojistik ana başlığından ziyade taşıma modlarına göre olduğu gözetilerek; kara, hava, deniz ve demiryolu taşımasına ve multimodal taşımalara ilişkin ayrı komiteler kurularak özel çalışmalar yapılması, mevcut mevzuatın taranarak ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşılması planlanmıştır.

http://lothed.org/wp-content/uploads/2023/05/logo_1.png
Bize ulaşın
Çalışkan ve kararlıyız
Sosyal Medya
Bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Tüm Hakları Saklıdır. LOTHED | 2024